סלסילה ירקות אורגנים - אודותינו
           סלסילה         ירדן ואלה שחף          מושב עמיקם ד.נ מנשה 37830           054-6663193             salsilaorgani@gmail.com        

אודותינו 

אלה הינה בת מושב עמיקם. במשך שנים עסקה בהוראת רכיבה על סוסים. היא גם עסקה בנגרות ובבנייה. בשנת 2006 החלה את לימודיה בפקולטה לחקלאות ברחובות, שם למדה הגנת הצומח.  

ירדן הגיע מחוות השחפים שבנגב. במרוצת השנים עסק רבות בתחומי הבנייה השונים והתמקד במסגרות של כלים חקלאיים ומבנים. בשנת 2006 הקים משתלה לריבוי עצי זית ובתקופה זו גילה את חיבתו לצומח. בשנה שלאחר מכן הצטרף אל אלה ברחובות והחל את לימודיו בחוג למדעי הקרקע והמים.
 


אודות סלסילה

בסתיו 2009 התחתנו וחזרנו אל המשק במושב עמיקם. בחצר המשק התחלנו לטפח גינת ירק, כמו בכל בתינו לפני כן. זרענו ערוגה גדולה של תירס מתוק, וכשאלו החלו להבשיל לא הצלחנו לעמוד בקצב. התחלנו לחלק את התירסים לשכנים מהמושב והדבר עורר תגובות חיוביות. אנשים הביעו עניין וביקשו שניידע אותם אם וכאשר יהיו לנו ירקות נוספים. בנקודה זו ראינו הזדמנות לחבר בין אהבתנו לעבודת האדמה לבין העניין של האנשים בתוצרת מקומית. יותר מאוחר גילינו שלרעיון זה כבר יש שם- חב"ק- "חקלאות בשיתוף הקהילה", ובאנגלית CSA- "Community Supported Agriculture". הרעיון הינו קיום של מחויבות הדדית ושיתוף פעולה בין החקלאי לבין הקהילה המקומית.

בתחילה התייחסנו אל הרעיון בהססנות. כל העניין היה נראה לנו מנותק מהמציאות של ימינו. למרות זאת החלטנו
להמשיך בדרך זו ולהתנהל על פי דרישות הקהל ותחושות הלב. 
 
בגינת הירק אנו מגדלים מגוון גדול של ירקות העונה, עשבי תיבול וצמחי תבלין ותה. אנו משווקים את התוצרת בשיטת "הסל השבועי".
שיטת הסל השבועי הינה שיטת שיווק המציעה מגוון קבוע יחסית של ירקות לכל לקוח. מידע נוסף על סלי הירקות בעמוד הזמנות ומשלוחים.


אודות השם 'סלסילה'

בתחילה בחרנו שם זה כי הוא נשמע לנו טוב ומתגלגל. משמעות השם, הינה בעלת דימוי הולם, היא סל קטן. סל קטן- סלסילה- בהכרח מכיל דברים טובים. כמו כן דברים קטנים הינם מצודדים ושובי לב. בעודנו מנסים להחליט על שם זה או אחר העפנו מבט במילון שאמר שסלסילה הוא גם שמו של צמח בר. זהו צמח נפוץ בעל פריחה לבנה. לאחר מכן הבנו שזה השם הנבחר.

סלסילה מצויה הינו צמח קטן ממשפחת הסוככיים (כמו גזר למשל). לפי הגדרתו של אבי שמידע, מדריך פרחי הבר בישראל: " צמח חד שנתי זקוף, מסועף בחלקו העליון, שגובהו 35-50 ס"מ. כולו שעיר, ונראה כמו מכוסה אבק בגלל כסות השערות הלבנות... פורח בחודש אפריל, ויוצר מרוודי פריחה לבנים הבולטים למרחוק... סלסילה מצויה הוא המין הנפוץ ביותר מבין הסוככים בצידי הדרך ובשטחים פתוחים..."
 

השקפתנו החקלאית

הגינה שלנו הינה גינה אורגנית תחת פיקוח של חברת 'סקאל'. דבר זה אומר שאנו עומדים בתקנים המקובלים בחקלאות האורגנית. מעבר לכך, אנו לוקחים את העניין צעד אחד קדימה (או אחורה בעצם), ואיננו מרססים את גידולינו כלל, גם לא בחומרים מאושרים לשימוש בחקלאות אורגנית. מבחינה מעשית, אנו שואפים שהגינה תהווה מערכת אקולוגית עשירה, מגוונת ומאוזנת, הדומה לסביבה טבעית. לשם כך צריך לקבל פגעים והפסדי יבול מעת לעת, מתוך מחשבה שהמצב יתאזן בהמשך, למשל ע"י הופעה של אויבים טבעיים. שימוש בחומרי הדברה (גם כאלו אורגניים), עשוי לפתור בעיות נקודתיות, אך יחד עם זאת יש לו שלל השפעות לואי לא רצויות, הן על האדם והן על הסביבה. אפשר להכליל ולומר ששימוש בחומרי הדברה מפר את האיזון האקולוגי ומביא בעקבותיו בעיות חדשות. בכך הוא גורר שימוש נוסף בחומרים וכן הלאה. 

מעבר לכך אנו מגדלים מגוון גדול של ירקות באותה חלקה, מטפחים את פוריות הקרקע, ומקפידים לגדל כל צמח בעונתו המיטבית. בעזרת דברים אלו אנו מקבלים צמחים חיוניים יותר ונמנעים מלספק למחלות ומזיקים תנאים נוחים להתפתחות.

פעמים רבות שואלים אותנו אז מה אתם עושים נגד מחלות ומזיקים? אפשר לגדל ככה ירקות? גם אנחנו שאלנו את עצמנו שאלות אלו בהתחלה. עם הזמן אנו שמחים לראות שרוב הצמחים, רוב הזמן, גדלים נהדר ומניבים יבולים טובים וטעימים, פשוט כך. אנו מרגישים השלמה עם דרך הטבע בגידול הירקות- לטוב ולרע. נראה שככל שאנו משלימים ומשחררים לא קיים רע כלל.

 
הגינה שלנו הינה גינה אורגנית תחת פיקוח של חברת 'סקאל'. דבר זה אומר שאנו עומדים בתקנים המקובלים. מעבר לכך, אנו לוקחים את העניין צעד אחד קדימה (או אחורה בצעם), ואיננו מרססים את גידולינו כלל, גם לא בחומרים מאושרים לשימוש בחקלאות אורגנית. מבחינה מעשית, אנו שואפים שהגינה תהווה מערכת אקולוגית עשירה, מגוונת ומאוזנת, הדומה לסביבה טבעית. לשם כך צריך לקבל פגעים והפסדי יבול מעת לעת, מתוך מחשבה שהמצב יתאזן בהמשך, למשל ע"י הופעה של אויבים טבעיים. שימוש בחומרי הדברה (גם כאלו אורגניים), עשוי לפתור בעיות נקודתיות, אך יחד עם זאת יש לו שלל השפעות לואי לא רצויות, הן על האדם והן על הסביבה. אפשר להכליל ולומר ששימוש בחומרי הדברה מפר את האיזון האקולוגי ומביא בעקבותיו בעיות חדשות. בכך הוא גורר שימוש נוסף בחומרים וכן הלאה. 
מעבר לכך אנו מגדלים מגוון גדול של ירקות באותה חלקה, מטפחים את פוריות הקרקע, ומקפידים לגדל כל צמח בעונתו המיטבית. בעזרת דברים אלו אנו מקבלים צמחים חיוניים יותר ונמנעים מלספק למחלות ומזיקים תנאים נוחים להתפתחות.
פעמים רבות שואלים אותנו אז מה אתם עושים נגד מחלות ומזיקים? אפשר לגדל ככה ירקות? גם אנחנו שאלנו את עצמנו שאלות אלו בהתחלה. עם הזמן אנו שמחים לראות שרוב הצמחים, רוב הזמן, גדלים נהדר ומניבים יבולים טובים וטעימים, פשוט כך. אנו מרגישים השלמה עם דרך הטבע בגידול הירקות- לטוב ולרע. נראה שככל שאנו משלימים ומשחררים לא קיים רע כלל
בסל הגדול- מלפפון (לא בטוח), עגבניה, עגבניות שרי, בזיליקום, חציל, פטרוזיליה/חסה, שעועית לוביה, תפו"א, דלעת ערמונים, תרד סגול, אבטיח/מלון, פלפל, תירס מתוק
 
בסל הקטן- מלפפון (לא בטוח), עגבניה, עגבניות שרי, בזיליקום, חציל, שעועית לוביה, תפו"א, דלעת ערמונים, תרד סגול, אבטיח/מלון (לא בטוח), פלפל, תירס מתוק
לייבסיטי - בניית אתרים