סלסילה         ירדן ואלה שחף          מושב עמיקם ד.נ מנשה 37830           054-6663193             salsilaorgani@gmail.com
(עמוד זה בהקמה ועל כן המידע בו אינו מלא)

בעמוד זה ריכזנו עבורכם את כל סוגי הירקות שתפגשו בסלסילות לאורך השנה. לכל ירק הבאנו מעט מידע כללי, המלצות לאחסון והמלצות לשימוש. 
ברשימה משמאל ליחצו על הירק המבוקש ותוקפצו היישר אליו.
יש לכם מתכון טוב מירקות הסלסילה?
שילחו אלינו, נשמח להוסיפו לטובת הכלל...

בזיליקום

המלצות איחסון...
ה
בזיליקום אינו אוהב קור ועל כן רצוי לאחסן אותו במקום יחסית חם במקרר, במגירת הירקות או בדלת למשל. בכל אופן, אין לו חיי מדף ארוכים וכדאי להשתמש בו תוך זמן קצר. דרך טובה לשמירת טריותו הינה לשים את הגבעולים בכוס עם מעט מים (רק כדי כיסוי הקצוות) על השיש ולכסות אותם בשקית מלמעלה.

בטטה

מידע כללי...
הבטטה שייכת למשפחת החבלבליים.
אנו שותלים אותה בסביבות אפריל, ואוספים את היבול בסביבות ספטמבר. לאחר האסיף אנו נהנים מהבטטות במשך כמה חודשים.

המלצות איחסון...
לשמור במקום מוצל מחוץ למקרר.

המלצות שימוש...
לא חייבים לקלף את הבטטה- קליפתה עדינה, מזינה ונקייה מחומרי הדברה!

 
בטטות אפויות על מצע מלח גס 
אפיית הבטטות על מצע מלח מעניק טעם מתוק ומרוכז.
מחממים תנור ל 150 מעלות.
מפזרים בתבנית אפייה שכבה של מלח גס.
מניחים את הבטטות (רצוי קטנות) כשהן שקועות מעט בתוך המלח.
אופים בחום נמוך כשעתיים, עד שהבטטות נימוחות.

גזר


מידע כללי....
הגזר נמנה עם משפחת הסוככיים, אליה שייכים גם פטרוזיליה, סלרי, שמיר, וכוסברה. בנוסף ישנם מיני צמחי בר רבים השייכים למשפחה זו.
הגזר הינו גידול של העונה הקרה, ולכן הוא מופיע בסלסילות בין החודשים נובמבר- יוני. אנו מגדלים גזר כתום וגזר סגול צבעוני במיוחד. הגזר הינו ירק שורש, ובהתאם לכך מחבר אותנו אל האדמה.

המלצות איחסון...
את הגזר מומלץ לשמור במקרר בתוך כלי סגור או בשקית נילון. בתנאים מיטביים גזר יכול להישמר למשך מספר שבועות. כאשר הוא מגיע מחובר לעליו, יש להפריד את העלים מהגזרים ולאחסן בשקית נפרדת (כדי למנוע את התרככות הגזר).

המלצות לשימוש...
את הגזר מגינתנו לא צריף ואף מומלץ לא לקלף, שכן הוא אינו מטופל בחומרים כלל וקליפתו עדינה ומזינה.
בעלים אפשר להוסיף למרק- הם יעניקו לו טעם וערכים תזונתיים.
מרק גזר
חותכים כשלושה בצלים ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים לסיר גזרים (חתוכים לחתיכות קטנות) עד לכמחצית מגובה הסיר. ממלאים מים עד למעלה. מבשלים עד להתרככות הגזר, מוסיפים מלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט (לא חובה) לפי הטעם. מוסיפים כצרור של כוסברה קצוצה ומבשלים חמש דקות נוספות. טוחנים עם בלנדר-סטיק ומגישים. בתאבון

גזר חי
מגררים את הגזרים דק. סוחטים מיץ תפוזים ומוזגים על הגזר. מוסיפים צימוקים, אגוזים וסוכר/דבש/סילאן לפי הטעם. רצוי לתת לזה לשבת כמה שעות לפני ההגשה. מגישים צונן. 

דלעת

מידע כללי...
הדלעת שייכת למשפחת הדלועים.
במשך האביב והקיץ אנו מגדלים מגוון גדול של דלעות שונות- דלורית, דלעת ערמונים, טריפולי, פרובאנס, אוצ'י קורי ועוד.
לדלעות יכולת השתמרות מצויינת ואנו נהנים מהן מתחילת הקיץ ועד תחילת האביב.

המלצות איחסון...
דלעות שלמות יכולות להשמר במקום מוצל לתקופה ארוכה.
דלעת פתוחה יש לשמור ללא שקית במקרר. 

 
פאי דלעת איראני
לגרר 1 ק"ג דלעת (אפשר פחות ואז להוריד כמויות של המצרכים האחרים) ולפזר קצת מלח. להשרות חצי שעה.
לסחוט את הנוזלים מהדלעת. להוסיף 2 קוטג' + גבינה צהובה (בקיצור, 2 כוסות גבינה מכל מיני סוגים, מה שאוהבים) + קצת כמון, פלפל שחור, 3 ביצים + הרבה פטרוזיליה קצוצה + 1 כוס פירורי לחם.
לערבב, לשים בתבנית פיירקס של פאי משומנת, לנקד פירורי חמאה מעל ולאפות 45 ד' ב 180 מעלות
אפשר להוסיף גם גרעיני דלעת או חמניות
בתיאבון!
חסה
מידע כללי...
החסה שייכת למשפחת המורכבים. אנו מגדלים בגינתנו מגוון סוגים של חסות- ערבית, עגולה, מסולסלת, ירוקה ואדומה. את החסה תפגשו בסלים באביב, בחורף ובסתיו. החסה אינה מותאמת לחום ולכן בקיץ קשה לגדל אותה.  

המלצות איחסון...
את החסה מומלץ לאחסן בתוך שקית במקרר או כשהיא טבולה בכלי מים מחוץ למקרר.

 
חציל

 

כרוב

מידע כללי...
הכרוב שייך למשפחת המצליבים, השולטת בעונת החורף.
היות והוא העמיד ביותר לתנאי מזג אויר קיצוניים, ישנן תקופות בהן אין מגוון גדול של ירקות אך יש הרבה כרוב... בסלסילות פוגשים אותו מהחורף ועד תחילת הקיץ- אדום או לבן.

המלצות אחסון...
הכרוב יכול להשמר למשך תקופה ארוכה במקרר כשהוא בתוך שקית ניילון מאווררת.

המלצות שימוש...
את הכרוב ניתן לאכול טרי בסלט, מוקפץ או מבושל.

סלט כרוב אדום
זה מתכון של אמא שלי. אהבתי את הסלט הזה מילדותי, וגם הילדים שלי אוכלים אותו בתאבון רב.

קוצצים את הכרוב. מחממים שמן רגיל או שמן זית במחבת ווק. מטגנים את הכרוב עד שהוא מתרכך. מוסיפים מלח ולימון ואוכלים חם או קר. 
 

כרוב כבוש
הוא טעים, בריא (פרוביוטי), נעלם כלא היה והכי חשוב- פשוט להכנה. הנה המתכון:

חותכים כרוב אחד לרצועות דקות.
מוסיפים כף אחת שטוחה של מלח לכל ראש כרוב.
מערבבים בקערה ונותנים לשבת 1/2 עד שעה
כאשר הירק מתרכך, לשים בידים כדקה או שתיים עד להגרת הנוזלים.
מכניסים לצנצנת את הירק, ניתן לדחוס כמה שרוצים, ולבסוף ממלאים את יתרת המקום בנוזלים של הכרוב (ממש עד למעלה). עדיף שישארו נוזלים עודפים מאשר שיהיו חסרים.
סוגרים את הצנצנת ומושיבים בתוך כלי לאגירת נוזלים שיצאו מהתסיסה. 
משאירים במקום מואר למשך שבוע עד שלושה ובתאבון !
 

כרובית

מידע כללי...
הכרובית שייכת למשפחת המצליבים. זהו גידול חורפי שהינו רגיש לטמפ' גבוהות, ועל כן נפגוש אותו בסלסילות בעיקר בשיא החורף. 

המלצות איחסון...
את הכרובית אפשר לאחסן ללא שקית במקרר. כדי לשמור על פריכותה לטווח ארוך כדאי לעטוף אותה.

המלצות שימוש...
את הכרובית אפשר לאכול טרייה בסלט ירקות, לאדות, לבשל, להקפיץ ולאפות בתנור. כשהכרובית טרייה וצעירה ניתן להשתמש בל חלקיה, כולל הגזע והעלים.

שלושה מתכונים שמתחילים בבלנדר
קוצצים את כל הכרובית לפירורים (אפשר בבלנדר), כך שזה נראה כמו פתיתים או קוסקוס, וממשיכים לאחד מהבאים:

א) "פיצת" כרובית: להוסיף ביצה ופירורי לחם ותבלינים. להדק על תבנית משומנת. לפזר על זה מה שאוהבים בפיצה: פטריות, עגבניות, גבינה צהובה.. לשים בתנור חם כעשרים דקות, עד שמשחים והגבינה נמסה. 
ב) "טאבולה" כרובית: לאותם פירורי כרובית מוספים שמן זית, מלח, לימון ותבלינים קצוצים (נענע, פטרוזיליה וכוסברה) וירקות חתוכים דק כמו לטאבולה
ג) "קוסקוס" כרובית: מוסיפים 2 כפות מים לפירורי כרובית (בגודל בינוני) ומבשלים במיקרו 2 דקות (או באידוי). מוסיפים כל מה שמוסיפים לקוסקוס

כרובית אפויה בתנור
מחממים תנור ל 180 מעלות. מפרקים את הכרובית לתפרחות. את הגזע חותכים לחתיכות קטנות. מניחים בתבנית אפייה, מפזרים מעל שמן זית ומלח ומערבבים. אופים עד שהכרובית מתרככת ומזהיבה מעט. מאוד פשוט ומאוד טעים, בתאבון!

כרוב סיני

מידע כללי...
הכרוב הסיני שייך למשפחת המצליבים.
כיתר בני המשפחה גם הוא צמח חורפי ועל כן נפגוש אותו בסלסילות בחורף ועד האביב.
ירק זה מזכיר בטעם כרוב אך טעמו עדין יותר. במרקם הוא דומה לחסה- פריך במיוחד.

המלצות איחסון...
מומלץ לאחסן במקרר בתוך שקית כדי לשמור על פריכותו.

המלצות שימוש...
הכרוב הסיני טוב לשימוש כמו כרוב רגיל- בבישול, במרק, במוקפץ ובסלט. הוא עדין יותר מהכרוב הרגיל ולכן יותר מתאים בסלט ירקות.

לפת

מידע כללי...
הלפת הינה בת למשפחת המצליבים. כיתר בני המשפחה, גם היא גידול של העונה הקרירה. 

המלצות איחסון...
את הלפת כדאי לאחסן בתוך שקית או כלי סגור במקרר.

המלצות שימוש...
ללפת יצא שם לא כל כך טוב, אך לא ברור מדוע. הלפת שאנו מגדלים הינה בעלת טעם עדין, מעט חריף מתקתק, הדומה לטעם של הקולורבי. יתכן כי אנשים מסתייגים ממנה כי אינם יודעים מה לעשות איתה. האמת היא שהיא טובה בהרבה אופנים- בסלט ירקות, בבישול, במוקפץ וכמובן בכבישה. תנסו ותיראו!

מתכון ללפת מוקרמת

לקלף 6 לפתות ולחתוך לקוביות.
לאדות כעשרים דקות (עד שמתרככות) עם כוס מים ומעט מלח. אם נותרו שאריות מים - לשפוך אותם.
להוסיף: חצי כפית חומץ בלסמי, כף סילאן ושמן זית. לבשל עד שהלפתות נראות יבשות וספגו את הטעם.
אפשר גם עם סוכר במקום סילאן או רוטב רימונים במקום חומץ וסילאן

מתכון ללפת כבושה

פורסים את הלפת לפרוסות. לקבלת צבע סגול נהדר מוסיפים פרוסות של סלק אחד עבור כל חמש לפתות. מכניסים לתוך צנצנת (רצוי צנצנת כמה שיותר מדויקת בגודל). מוסיפים מים בעזרת כוס עד מילוי הצנצנת (וסופרים את מניין הכוסות). מוסיפים כף מלח גס שטוחה עבור כל כוס מים. סוגרים ומניחים בתוך כלי לתפיסת הנוזלים שיצאו במהלך התסיסה. לאחר כשבוע- שבועיים מתחילים לטעום, כדי לשמור לטווח ארוך כדאי להעביר למקרר כשמוכן (אצלנו אף פעם לא נשאר לטווח ארוך...).
מינוטינה

מידע כללי...
המינוטינה הינה גידול עלים המתמודד טוב יחסית עם תנאי העונה הקרה. העלים הינם בשרניים, פריכים ובעלי טעם אגוזי. 

המלצות איחסון...
לאחסן במקרר בתוך שקית.

המלצות שימוש...
המינוטינה טובה לשימוש בסלט ירקות. כמו כן היא מתאימה מאוד להקפצה. במקרה זה כדאי להוסיפה לקראת סוף הבישול כדי שתשמור על פריכותה. 


ביצה מקושקשת עם מינוטינה
מטגנים בצל בשמן זית. מוסיפים מינוטינה חתוכה ומטגנים עוד מעט. מוסיפים מלח ועד תבלינים אם רוצים. מוסיפים ביצה ומערבבים.

מנגולד

מידע כללי...
המנגולד שייך למשפחת הסלקיים.
זהו גידול של העונה הקרה (יחסית), ואנו מגדלים אותו החל מהסתיו ועד האביב. מלבד המנגולד הירוק אנו מגדלים גם מנגולד אדום, צהוב וורוד.

אופן איחסון...
מומלץ לאחסן בתוך שקית במקרר.

המלצות שימוש...
המנגולד טוב לשימוש בבישול, במרק ירקות או מרק ירוק, בחביתת ירק ובמוקפץ. אפשר גם להכין עלי מנגולד ממולאים.
כמו כן אפשר להוסיף אותו לשייק ירוק.

סלרי

מידע כללי...
הסלרי שייך למשפחת הסוככיים. את הסלרי ניתן לגדל ברוב ימות השנה- סתיו, חורף ואביב. 

המלצות איחסון...
מומלץ לאחסן בשקית במקרר או בכוס עם מעט מים כמו זר פרחים.

המלצות שימוש...
הסלרי הינו עשב תבלין נהדר ולכן אפשר להוסיף אותו לתבשילים למיניהם ולמרקים. את גבעוליו הפריכים אפשר לפרוס ולהוסיף לסלט ירקות, הם מוסיפים רעננות בטעם ובמרקם. אם יש יותר מידי סלרי אפשר לייבש אותו ולשמור לעונות מחסור.

סלט סלרי וסלרי שורש

שורש סלרי
1 סלרי עלים
3 אשכוליות אדומות
מיץ מ 2 לימונים
פלפל אדום
פלפל ירוק
לרוטב:
3 כפות חומץ תפוחים
1 כפית חרדל
1 יוגורט
6 כפות שמן (לא זית)
עירית קצוצה
מלח ופלפל
לקלף את האשכוליות וכן להסיר את הקליפה הלבנה סביב הפלחים. לקלף ולקצוץ את שורש הסלרי ולפזר עליו מיץ לימון. לרחוץ את גבעולי הסלרי ולהסיר את ה"חוטים" ולחתוך לפלחים דקים. לחתוך את הפלפלים דק.  לערבב הכול ולהכין את הרוטב, כשאת השמן מוסיפים בסוף. לצקת על הירקות ולתת לנוח 20 דקות.  להניח את פלחי האשכולית על הסלט ולפזר את העירית הקצוצה.

קציצות שורש סלרי
ל 12 קציצות, 4 מנות עיקריות:
1 בצל פרוס דק
2 שורש סלרי מגורדים בפומפיה
2 גבעולי סלרי קצוצים
1 ביצה \ 1/2 כוס פשתן טחון מושרה במים
3 כפות קמח מלא או קמח חומוס
מלח
פלפל
2 כפות שמן שומשום

מאדים את הבצל עם שמן השומשום עד שקיפות. מוסיפים את שורש הסלרי ואת העלים ומתבלים במלח ופלפל. מאדים עד שמתרכך כרבע שעה. מעבירים לקערה ומקררים כ 10 דקות. מוסיפים את הביצה \ הפשתן, וקמח. יוצרים קציצות בידיים רטובות ומניחים על תבנית עם נייר אפייה. אופים כ 20 דקות בחום 180 מעלות. מומלץ לאכול עם טחינה.

פקצ'וי

מידע כללי...
הפקצ'וי שייך למשפחת המצליבים.
זהו גידול של העונה הקרה ולכן מופיע בסלסילות בחורף.

המתלצות איחסון...
מומלץ לאחסן בשקית בתוך המקרר.

המלצות שימוש...
מתאים לשימוש בבישול ובמוקפץ. כמו כן ניתן להכין עלי פקצ'וי ממולאים (ראו מתכון).
 
עלי פקצ'וי ממולאים
 
להכנה יש לאדות את העלים עד שהם מתרככים וניתנים לגלגול. מבשלים אורז במחצית מכמות המים הרגילה עם תוספות שאוהבים. אנחנו הכנו אורז עם בצל מטוגן, נענע, צימוקים, משמשים מיובשים, אגוזים ותבלינים. ממלאים את העלים באורז ומסדרים בסיר רחב. על העלים פיזרנו פרוסות עגבנייה והרבה שום. מוסיפים את המים החסרים ומבשלים על אש קטנה.

קייל

מידע כללי...
הקייל שייך למשפחת המצליבים.
זהו גידול חורפי בעיקרון, אך ניתן לגדל אותו במשך כל השנה. בסלסילות פוגשים אותו בעיקר מהסתיו ועד האביב. 
עלי הקייל נחשבים לבריאים במיוחד. הם עשירים בברזל וטובים כנגד סרטן. 

המלצות איחסון...
לשמור בתוך שקית במקרר או בכלי עם מים מחוץ למקרר (כמו זר פרחים).

המלצות שימוש...
אפשר להשתמש בקייל טרי בסלט ירקות או בשייק ירוק.
אפשר לבשל אותו או להוסיף למרק ירקות, או להכין ממנו קיש או פשטידה.
מומלץ כתוספת למוקפץ ירקות. 

צ'יפס קייל
מתכון שגם ילדים אוהבים!
מחממים תנור ל 200 מעלות.
חותכים את הקייל לחתיכות גדולות, מערבבים עם שמן זית ומעט מלח ומפזרים בתבנית.
אופים בחום גבוה למשך כ 15 דקות, עד שהעלים מעט צלויים ופריכים. 

ריג'לה (רגלת הגינה)

מידע כללי...
רגלת הגינה (ריג'לה בשמה הערבי) שייכת למשפחת הרגלתיים. זהו עשב בר בשדותינו, בו אנו תומכים מכל הבחינות.  הריג'לה נחשבת לבריאה במיוחד- היא עשירה בויטמינים ויש בה כמות גדולה במיוחד של אומגה 3. כמו כן, הודות לאופיה הרירי היא בריאה מאוד למערכת העיכול.

המלצות איחסון...
את הריג'לה כדאי לאחסן בתוך שקית או כלי סגור במקרר. כמו כן אפשר לשמור אותה רעננה כשגבעוליה טובלים בתוך מים באויר הפתוח.

המלצות שימוש...
את העלים והגבעולים מוסיפים לסלט הירקות והם מעניקים לו פריכות וחמצמצות מרעננות. אפשר גם לבשל אותה, לטגן או להוסיף לשייק ירוק.

שום ירוק

מידע כללי...
השום הייך למשפחת השושניים.
השום הירוק הינו צמח השום בשלב מוקדם של גדילתו, בטרם הפך לראש שום עם שיניים. אנו אוספים צרורות של שום ירוק במהלך החורף, כחלק מפעולת הדילול של הערוגות.

המלצות איחסון...
לשמור בתוך שקית במקרר או בכלי עם מים מחוץ למקרר.

המלצות שימוש...
השום הירוק טוב לשימוש כמו שום רגיל- בסלט, בטחינה ובבישול. משתמשים בכל חלקי 

שומר

מידע כללי...
השומר שייך למשפחת הסוככיים.
בעיקרון זהו גידול של חורף ועל כן פוגשים אותו בסלסילות בעיקר מהסתיו ועד האביב. ישנם גם זנים המתאימים לקיץ.

המלצות איחסון...
לשמור במקרר או מחוץ לו כאשר קריר.
אם הוא מגיע מחובר לעלים כדאי להפריד את העלים לפני האחסון ולשמור אותם בתוך שקית במקרר.

המלצות שימוש...
השומר טוב לסלט טרי, לבישול, לאפייה ולאידוי.
תמיד הוא שמח לתוספת של לימון ושמן זית.
בעלים אפשר להשתמש כמו בשומר עצמו- בסלט, במרק ובבישול. 

פסטו עלי שומר

חומרים:

1/3 כוס פיסטוקים קלויים
1-2 שיני שום קצוצות
1/2 כוס פרמזן מגורר
1 כפית מלח
פלפל שחור גרוס
עלי שומר קצוצים, כשתי כוסות
כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד

הכנה:
מכניסים למעבד מזון את הפיסטוקים, שום, פרמזן, מלח ופלפל ומפעילים.
מוסיפים את השומר ומטפטפים שמן זית עד שהתערובת הופכת למשחה.
מוספים מלח ולימון לפי הטעם.

מוסיפים לפסטה ומגישים

שומר אפוי 
מחממים תנור ל 200 מעלות.
חוצים את השומרים לאורכם לחצאים או לרבעים.
מניחים אותם בתבנית אפייה.
מכינים רוטב- מיץ מלימון אחד, רבע כוס שמן זית, כוס מים ומלח.
שופכים את הרוטב על השומר ומכסים בנייר אלומיניום.
אופים בתנור כשעה וחצי, עד שהשומר רך.
מצננים ומגישים.

תפוח אדמה

תרד תורכי

מידע כללי...
התרד התורכי שייך למשפחת הסלקיים. זהו ירק חורפי ועל כן נפגוש אותו בסלסילות בעונת החורף והאביב.

המלצות איחסון...
את התרד יש לאחסן בתוך שקית במקרר.

המלצות שימוש...
התרד התורכי ניחן בטעם נהדר ומרקם עדין במיוחד. על כן הוא מתאים מאוד לסלט בעודו טרי, כולל גבעוליו הרכים. כמובן שאפשר להשתמש בו גם בבישול, כמו תרד רגיל. 
בסל הגדול- מלפפון (לא בטוח), עגבניה, עגבניות שרי, בזיליקום, חציל, פטרוזיליה/חסה, שעועית לוביה, תפו"א, דלעת ערמונים, תרד סגול, אבטיח/מלון, פלפל, תירס מתוק
 
בסל הקטן- מלפפון (לא בטוח), עגבניה, עגבניות שרי, בזיליקום, חציל, שעועית לוביה, תפו"א, דלעת ערמונים, תרד סגול, אבטיח/מלון (לא בטוח), פלפל, תירס מתוק
לייבסיטי - בניית אתרים